söndag 5 januari 2020

The Equalizer (2014)




Robert McCall (Denzel Washington) är en äldre gentleman som lever ett lugnt och stillsamt liv reglerat av sina rutiner. Under dagtid så arbetar han på ett byggvaruhus och på kvällarna efter en middag i ensamhet i sin lilla lägenhet så intar han en kopp te och fördjupar sig i någon bok på det lokala caféet. Vi som tittare ska ju verkligen i början av denna historia få lära känna honom som den stillsammaste och behagligaste människan i världen och det funkar bra för tempot i inledningen är lugnt och man får tid på sig att lära känna denna Robert, i alla fall så tror man ju att man gör det.

På caféet under kvällarna så sitter även den unga prostituerade Teri (Chloë Grace Moretz) som Robert kommer i samspråk med och det är när hon råkar illa ut som den hittills så lugna Robert plockar fram en människa från sitt förflutna som ingen i hans omgivning vetat om.

Han vandrar runt bland hallickar, mördare och knarklangare och med ögon och öron uppmärksammar alla små detaljer som om han vore Stålmannen förutom att Robert McCall är bra mycket otrevligare än den blåklädde superhjälten.

Visst är det lite överdrivet, lite serietidningskänsla över det hela men jag gillade den här filmen skarpt, det är en skickligt regisserad historia av Antoine Fuqua och Denzel Washington som den timide arbetaren på byggvaruhuset Home Mart är ju förbannat cool. Det är dramatiskt, spännande och våldsamt tungt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...