torsdag 2 januari 2020

Mördaren Ljuger inte Ensam (2013)





Litteraturdoktoranden Puck Ekstedt (Tuva Novotny) får en inbjudan av sin handledare Rutger (Gustaf Hammarsten) att fira Midsommar med honom, hans fru och ett antal vänner ute på en ö i Stockholms Skärgård, en ö som helt saknar telefon och radioförbindelse med omvärlden.
När Midsommarfirandet påbörjats med mat, akohol och musik så inser Puck ganska snabbt att alla gästerna och värdparet har mer än ett skelett i garderoben och det dröjer heller inte länge förrän det första liket påträffas och en bakfull, poliskommissarie Christer Wijk (Ola Rapace) kommer i land på ön.

En pusseldeckare enligt gammal klassisk tradition långt innan DNA spår på ett ögonblick kunde knyta folk till brott. Här samlar polisen hela bunten i biblioteket där det röks och dricks konjak medans förhören med dom inblandade fortgår.


Den här historien skrev Maria Lang i slutet på 40-talet och den känslan i filmen är riktigt bra, kläderna och beteenden känns äkta och skådespelarna är bra i sina karaktärer. Det här är ju inte mer spännande än en ordinär engelsk TV-deckare men det är bra regisserat av dansken Birger Larsen och stämningsfullt foto av Mats Axby.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...