måndag 13 januari 2020

Roseanna (1967)





En okänd kvinna hittas mördad vid Borenshults slussar i Motala. Kriminalkommissarie Martin Beck skickas dit från Stockholm för att bistå den lokala polischefen Gunnar AhlbergNär dom två börjar rota i fallet så finner dom spår som leder till Göta Kanal-fartyget Wilhelm Tham och ända bort till Costa Rica i Sydamerika.

Den här mordhistorien är den första filmatiseringen av Maj Sjöwall och Per Wahlöö's böcker om Martin Beck och här är det Keve Hjelm som helt enastående gestaltar den numera mycket kända Kriminalkommissarien.
Hans vapendragare här är Motalapolisen Ahlberg som spelas av Tor Isedal och dessa två vandrar på i ett väldigt behagligt tempo genom historien i jakten på en brutal kvinnomördare, det är faktiskt så lugnt att det till och från blir lite tråkigt.
Bra skådespelare håller ändå intresset uppe och dom ackompanjeras av psykedelisk skum musik av Georg Riedel och mörkt ruggigt foto designad Sven Nykvist.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...