onsdag 8 januari 2020

Det Tysta Kriget - Olja, Makt, Kontroll av Vladislav Savic (2006)





Att religion är grunden till alla krig är ju något man alltid har hört men efter att ha läst denna intressanta, fascinerande och skrämmande bok av Vladislav Savic så inser man att saker och ting har ändrats.
Olja och gasfyndigheter är i modern tid orsak till nästan alla stora konflikter i världen även om makthavarna i dom mäktiga länderna aldrig skulle erkänna detta.
Tittar man på USA som är den överlägset största konsumenten i världen av olja och ser till deras humanitära hjälp så sker det nästan uteslutande till länder som har olja och gas som USA har ekonomiskt intresse av och så gott som alla militärförläggningar som Amerika har i andra länder ligger i närheten av olje eller gasfält.
USA, Ryssland och Kina slåss om att få så mycket av världens olje och gasfyndigheter som möjligt och efter Arabstaterna så är det nu dom tidigare Sovjetstaterna och Afrika som dom lägger ner sin energi på och dom struntar totalt i hur korrumperade länderna är och att den fattiga befolkningen bara blir fattigare medans miljarder dollar försvinner ner i några få makthavares fickor och utomlands.
Bara det att ett antal presidenter och ministrar i USA dom senaste åren haft ekonomiska intressen i några av dom stora oljebolagen säger väl vad utrikespolitiken egentligen handlar om.

Vladislav Savic har i många år arbetat som utrikeskorrespondent i Ryssland och Mellanöstern och haft stor inblick i dom stora ländernas inblandning i dom mindres affärer.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...