fredag 20 december 2019

Transformers - The Last Knight (2017)





Regissören Michael Bay har ju sagt att det här är den sista filmen om Transformers som han kommer att vara inblandad i och det känns väl nästan som om det är så för här har han ju verkligen försökt stoppa in så mycket det bara går under dom 2 timmar och 34 minuter som allting håller på. Om dom tidigare filmerna varit sci-fi, action-historier så är det här mera action, äventyr, sci-fi, komedi och jag kan väl förstå att dom riktiga Transformersnördarna inte gillar detta.

När vi som tittare slängs in i handlingen så hamnar vi på ett slagfält i England på 400-talet där Kung Arthur och hans välkända riddare är mitt uppe i grymheter mot ett motståndargäng som vi inte riktigt får veta vilka dom är men som ser ut ungefär som dom statister som var med i Braveheart. Arthur (Liam Garrigan) och hans grabbar håller på att få smisk när helt plötsligt den onyktre trollkarlen Merlin (Stanley Tucci) glider in på scenen med en trehövdad drake i släptåg som då gör slut på stridigheterna till Arthurs favör. Den här draken har han kunnat framkalla med hjälp av en speciell stav som han fått av en Transformer som legat och kurat i bergen under en längre tid och som Merlin blivit lite bundis med.

Ja sen så kastas vi ju fram till nutid där förra filmens hjälte Cade Yeager, även i denna film spelad av Mark Wahlberg gömmer sig på en bilskrot där han räddar och lagar Transformers som nu är jagade över hela planeten eftersom myndigheterna tröttnat på den förstörelsen som följt i deras spår. Efter diverse skjutande och jagande från både myndigheter och rymdvarelser så kommer han i alla fall i kontakt med en äldre gentleman från England vid namn Sir Edmund Burton (Anthony Hopkins) som säger sig veta att hotet från rymden kan fixas med just den där staven från 400-talet och att den som kan hitta den är den numera enda levande släktingen till Merlin, den vackre historieprofessorn Viviane Wembley (Laura Haddock) som givetvis till en början inte alls tror på dessa barnsliga sagor om Kung Arthur, riddarna kring det runda bordet och trollkarlen Merlin.

I filmen så dyker också några gamla välkända ansikten upp igen, den gode Löjtnant Lennox (Josh Duhamel) och så den smått galne fd agenten Simmons (John Turturro) men annars så är det här nog den mest annorlunda av dom fem filmer som gjorts, här har mycket kraft lagt på komiken och personligen så tycker jag som aldrig har varit någon Transformersnörd att det funkar bra. Man känner också igen en hel del detaljer från en massa andra filmer och det är nog medvetet gjort och med glimten i ögat (Hoppas jag). Det finns en robotbutler som heter Carson som ser ut som C3PO:s brorsa och som slänger ur sig lustiga kommentarer i parti och minut och sen så finns det en sunkigare men gulligare variant av R2D2 och i en del scener i slutet så känns det nästan som om man hamnat någon av Alien-filmerna.

Mark Wahlberg tycker jag är bättre än vad Shia Labeouf var som hjälte, han är lite ruffigare och med mer muskler än den förre finnige tonåringen och Anthony Hopkins som Sir Edmund Burton vet ju alltid vad han sysslar med. Det är förbannat snyggt, det visuella är imponerande och coolt, det är full fart och riktigt roligt emellanåt även om historien ibland känns väldigt rörig.
Om man nu inte vill tänka utan bara luta sig tillbaka och bli underhållen så har man över två timmar här som borde lösa det.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...