torsdag 19 december 2019

Ofärd av Dick Harrison (2007)





Vi befinner oss på 600-talet där vi får följa Ulvbjörn Vamodsson som växer upp på gården Borg i Östra Götaland. Ulvbjörn är en annorlunda yngling som är tystlåten och stammar men som lärt sig ta till nävarna när han blir retad av dom andra barnen. Hans far föraktar honom och ser bara en odugling men en dag så kommer en grupp av stormän från Uppland ledda av Olof Ingjaldsson och han vill oväntat ha med pojken i sitt krigståg mot den brutale Ivar Digre. 
Här får Ulvbjörn för första gången känna på ruset att slåss med vapen och döda och han och alla runtomkring honom märker att han är bra på det också. Ingjaldsson skickar honom över sundet för att byta slavar mot silver i Frisaborg men där blir han och hans grupp tillfångatagna och ser sig snart själva som slavar. Efter några hårda år så lyckas dock Uvbjörn fly och hamnar efter ett tag i tjänst hos det dåtida Europas mäktigaste person, Franker rikets drottning Balthild där han och hans svärd blir en bricka i hennes maktspel.

Det här är historikern Dick Harrisons debut som romanförfattare och det är minsann ingen dålig debut. Det är svulstigt, våldsamt rått och blodigt med ett myller av fascinerande karaktärer. En färgsprakande saga från tiden innan Vikingarna i Norden började bege sig ut i världen.
Man märker dock att han i grunden är historiker, själva berättelsen saknar ibland flyt och när faktabiten tar över så får berättelsen lida men det är ändå väldigt spännande och intressant. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...