fredag 20 december 2019

Brottsplats Prag - Václav Erben (1976)



Original Titel:  Efektivné Mrtvá Zena



På den lilla intima teatern i Prag med det något udda namnet Teatern i Pussarna så hittas en kvinna brutalt mördad. Gärningsmannen har använt sig av ett sådant övervåld att det tar en bra stund innan identifieringen av offret är klar.
Poliskommissarie Michal Exner och hans närmaste man Beránek får hand om fallet och det visar sig snart att det finns en hel del personer som kan läggas till på listan över misstänkta.

En riktigt spännande, rolig och bra kriminalhistoria med den välklädde kvinnotjusaren Exner som spårhund i ett Tjeckoslovakien som vid den här tiden fortfarande var någon form av Sovjetisk lydstat och där människorna levde under tyngden av en kontrollerande kommunistisk regering.

Författaren Václav Erben tar ändå ut svängarna ordentligt och hymlar minsann inte med att det finns människor i samhällets maskineri som kan och tar för sig av västerländsk lyx och skaffar sig andra fördelar. 

Med ett brutalt mord som grundsten så är detta mycket roligt och riktigt bra och den käre Exner kan man nästan likna vid en softare variant av James Bond.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...