torsdag 19 december 2019

The Bourne Identity (2002)





En fiskebåt plockar upp en livlös man (Matt Damon) i havet utanför den franska staden Marseille. Han visar sig vara skjuten med två skott i ryggen. Han har skottsäker väst på sig och överlever men lider av minnesförlust och har ingen aning om vem han är och varför han hamnat i vattnet. Det visar sig att han har ett kontonummer till en bank i Zürich under huden och när han lyckas ta sig dit och öppnar bankfacket visar det sig innehålla tusentals dollar, vapen och sex pass med olika namn men det verkar som om hans namn är Jason Bourne och boende i Paris. Efter besöket i banken så händer något, helt plötsligt verkar alla vara ute efter att döda honom och han får hjälp med att ta sig till Paris av den unga tyskan Marie (Franka Potente) som nu också blir inblandad i flykten från mördare och sökandet efter vem Jason verkligen är.

Visst har man sett det här upplägget förut och senare också men inte många filmer är så tajta och explosiva som den här filmen regisserad av Doug Liman. Det är nagelbitande intensivt spännande från den första scenen i havet tills den sista, actionscenerna är strålande med en riktigt cool biljakt genom Paris som är riktigt svettig, Matt Damon är enastående som mannen utan minne och han fungerar strålande ihop med Franka Potente som helt plötsligt ser sig vara jagad av allsköns lönnmördare och sen så har vi en Chris Cooper och Brian Cox som två chefer för den hemliga avdelningen Treadstone inom CIA som bokstavligen går över lik för att se till att hemligheter hålls hemliga.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...