onsdag 18 december 2019

Slottets Väktare - Säsong 1 (2017)



Original Titel: Cuvar Dvorca

  


Året är 1985, Boris Biscan (Ivo Gregurevic) har i många år jobbat på den Jugoslaviska säkerhetstjänsten UDBA och har ansvaret för att ta hand om politiska dissidenter i exil, vilket i klarspråk helt enkelt betyder att likvidera dessa och han har alltid använt sig av den nu till åren komna yrkesmördaren Marin Dragicevic (Vinko Kraljevic).
Nu börjar det dock komma krav uppifrån att det måste till en förnyelse i organisationen samtidigt som Biscan får uppdraget att döda Jure Dozet (Filip Nola), en Jugoslav som gömmer sig i Tyskland.

En serie i fyra delar med en hel del verklighet som grund till historien och där regissören Lukas Nola verkligen inte haft bråttom utan på ett lugnt nästan sövligt sätt flyttar berättelsen framåt.
Fotot av Mirko Pivcevic är enastående och kameran tar lika god tid på sig när Biscan ska dricka sitt dagliga glas med mjölk och äta sin korvmacka som när någon ska dö.

Det är Jugoslaviskt 80-tal i varenda liten detalj och det blir nästan komik av att det på nästan varje hotell, kontor eller restaurang är fler städtanter med dammsugare än andra människor.

Det är våldsamt på ett väldigt lugnt och stillsamt sätt, spännande, dramatiskt, tragiskt och riktigt bra.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...