tisdag 3 december 2019

Cyrano de Bergerac - Värjans Mästare (1950)



Org Titel:  Cyrano de Bergerac



Mannen med lika skarp tunga som stor näsa, Cyrano de Bergerac älskas av folket men hatas av maktens män på grund av sina politiskt satiriska inlägg. Han är poet och samtidigt en av landets bästa svärdsmän i 1640-talets Frankrike som här ligger i krig mot Spanien.
Han har i många år varit hemligt förälskad i sin kusin, den undersköna Roxane men aldrig vågat avslöja detta för henne, för det enda som han fruktar i världen är att hon ska avvisa honom för hans groteska utseende.

José Ferrer som spelar Cyrano fick en välförtjänt Oscar för den rollen, han är oemotståndligt dryg och enastående giftig och så får vi se honom i ett antal koreografiskt imponerande fäktscener där han helt utan samvete ändar livet på sina motståndare. Dom andra skådespelarna känns lite bleka men dom hamnar ju i skuggan av Ferrer som håller upp hela den här filmen tillsammans med ett säkert regiarbete av Michael Gordon, snyggt foto av Frank Planer och maffig musik av Dimitri Tiomkin.

Det är dramatiskt, roligt och spännande romantiskt om man nu kan beskriva någonting med dessa två ord.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...