lördag 21 december 2019

Chernobyl - Säsong 1 (2019)





I april 1986 så exploderade en reaktor i kärnkraftverket Tjernobyl och radioaktiva partiklar spreds över en stor del av Europa. Tusentals människor i närheten av olycksplatsen dog på bara någon vecka och ännu fler dog efter några år i sjukdomar till följd av olyckan som egentligen aldrig behövde ha hänt. Den här serien i 5 delar visar på ett fascinerande dramatiskt sätt hur sovjetisk byråkrati och rädsla gömde alla negativa resultat och fel för att det inte skulle visa på några brister i det kommunistiska systemet och hur, när olyckan ändå skedde, tjänstemän och politiker ändå ljög för att inte sanningen skulle komma fram.

Några modiga människor vågade ändå gå emot Centralbyrån och KGB, ställa sig upp och berätta sanningen och det var dom som såg till att denna katastrof kunde mildras, åtminstone något. Skådespelarna i denna serie med Jared Harris som fysikprofessorn Valery Legasov, Stellan Skarsgård som den i början så kommunistiskt strikte politikern Boris Shcherbina och Emily Watson som spelar kärnfysikern Ulana Khomyuk är enastående bra och miljöerna känns så äkta att det ligger en dokumentär känsla över hela produktionen, att skådespelarna sen är riktigt porträttlika verklighetens personer gör ju allt bara ännu mer realistiskt.

Serien har regisserats av Johan Renck som här har gjort ett enastående jobb tillsammans med fotografen Jakob Ihre som verkligen visar upp en sunkigt brungrå bild som ligger som en deprimerande tung filt över allting.

Förutom en dramatisk explosion i början så händer det ju inte så mycket, det är mest diskussioner och så några obehagliga besök på sjukhuset där offren för strålningen tas in men det är ändå intensivt spännande precis hela tiden där varje mening som sägs betyder oändligt mycket för slutresultatet.

Det är dramatiskt, fascinerande, tragiskt men ändå vackert på något konstigt sätt mitt i all död och galenskap och det enda jag hakade upp mig lite på är att filmskaparna inte kunnat hålla sig till ett språk utan blandar engelska och ryska, vilket faktiskt känns lite dåligt men som ändå inte stör helhetsintrycket nämnvärt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...