fredag 5 januari 2018

War Machine (2017)

Titel:  War Machine
År:  2017
Land:  USA
Genre:  Drama, Krig, Komedi



Den smått legendariska generalen Glen McMahon kommer till Afghanistan med sin stab för att, som det heter fullfölja den uppgiften USA föresatt sig men inte lyckats med.
I tron om att detta kommer att bli en enkel uppgift så märker han snart att det riktiga kriget inte sköts ute på fältet.


Den här filmen bygger på den verkliga historien om generalen Stanley McChrystal som fick sparken av Obama 2010 efter att ha varit alltför frispråkig i en intervju för tidningen Rolling Stone.

Detta är en väldigt ojämn film där ren satir regellöst blandas med allvar och det gör att det ibland blir lite svårt att veta på vilket ben man ska stå.
Det som ändå gör den bra är att båda dom ingredienserna serveras på ett väldigt skickligt sätt av regissören David Michõd.

Krig avgörs numera på politisk nivå i konferensrum och inte ute på slagfältet, det är ju någonting som general McMahon snabbt får erfara och att det ibland nog är bättre att tiga än att tala när det är någon form av journalist närvarande.

Till en början så var det svårt att ta till sig Brad Pitts agerande som Glen McMahon för det kändes som om han spelade över å det grövsta, ser ut och låter som om han hade hela munnen full av taggtråd. Efter ett tag så sjönk figuren dock in och han blev den där excentriske generalen och man fick någon form av sympati för den där rätt tragiska människan under den medaljprydda ytan.

Skådespelarna runtomkring Brad Pitt är också enastående bra och Ben Kingsley som den Afghanske presidenten Karzai är fantastisk.

Till och från så är det hysterisk rolig satir över krig och politiskt maktspel och även allvarligt dramatiskt om detsamma men blandningen blir lite rörig och sen så finns det i slutet en krigsscen som känns alldeles för lång och som saktar ner hela berättelsen.

Slutscenen är riktigt cool men varför tänker jag inte avslöja här.

Roligt, dramatiskt och rätt tragiskt. Lite för ojämn men med mycket bra skådespeleri och så apokalyptiskt ödslig musik av Nick Cave & Warren Ellis.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...