fredag 12 januari 2018

American Made (2017)






Barry Seal, en vanlig pilot som kör inrikesflyg för bolaget TWA blir en dag år 1978 kontaktad av CIA agenten Monty Schafer för en hemlig operation i Sydamerika där USA vill försöka stoppa dom Kommunistiska krafterna som snabbt växer.
Efter ett tag blir Barry kontaktad av Medellinkartellen och Pablo Escobar som vill att han ska ta med sig cocain tillbaka till USA.
Detta innebär stora risker men också enormt mycket pengar för Barry och hans växande familj.




En helt igenom fantastisk och fascinerande historia som innehåller så mycket att det nog kunde ha blivit ett par filmer.

Tom Cruise är bra som piloten Barry Seal även om han ser ut och agerar ungefär på samma sätt som han brukar göra i sina filmer, annars så är det samspelet mellan CIA agenten Schafer (Domhnall Gleeson) och dom vänskapliga men också nervöst hotfulla mötena med Ochoa (Alejandro Edda) och Escobar (Maurizio Mejía) som är mest imponerande och intressanta.
Detta är ju ett enastående äventyr regisserat av Doug Liman och en nästintill osannolik historia trots att den ju är sann och verkligen är en besvärande vagel i ögat för CIA och hela den Amerikanska statsmakten,
tyvärr så är ju filmen ett häftigt äventyr och då glöms det liksom bort att Barry Seal faktiskt smugglade enorma mängder med knark och vapen och dom som han gjorde affärer med ju var grymma mördare och diktatorer.

Det blir ju en lite bitter eftersmak när man tänker på detta men jag ser denna som en äventyrsfilm nu, lägger undan dom allvarliga aspekterna och då är det en fantastisk berättelse om en vanlig man som tar en chans och helt plötsligt befinner sig i en av dom största skandalerna i USAs historia.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...