torsdag 1 mars 2018

Ivar Kreuger (1998)

Produktionsland:  Sverige
Genre:  Drama
Längd:  3 avsnitt



Ivar Kreuger, den svenska finansmannen och en av världens rikaste och mäktigaste män på 1920-talet verkar vara helt ostoppbar när det handlar om affärer men under den fasaden så döljer sig en rätt olycklig man som tvångsmässigt fortsätter att leka med pengar och som inte klarar av att hoppa av den alltmer snabbare snurrande karusellen.


En enastående maffig tredelad verklighetsbaserad dramaserie regisserad av Lars Molin där så gott som hela den svenska skådespelareliten deltar.

Ivar Kreuger var ju på sin tid en av världens mäktigaste män som faktiskt lånade ut pengar till stater och i den första delen här så kommer vi in när han står på toppen på sin affärsverksamhet för att det sen efter den stora börskraschen i USA går rätt snabbt utför och som senare slutar med att han hittas död på ett hotellrum i Paris, förmodat självmord.

Här har ju Molin lagt in en personlig betraktelse där han ifrågasätter just det där med självmordteorin, detta är ju aldrig riktigt klarlagt så där får man väl tro vad man vill.

Fantastiskt skådespeleri med bla Johan Rabaeus som Kreuger och Regina Lund som hans finska älskarinna Tuula i ett visuellt riktigt snyggt och intressant historiskt drama om en man, vars liv och död påverkade hela världens finanser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...