onsdag 14 mars 2018

"Hyreskontrakt med Döden" (1976)


Org Titel:  Burnt Offerings
År:  1976
Land:  USA, Italien
Genre:  Thriller, Rysare
Längd:  1 tim, 56 min



Ben och Marian Rolf, deras 12-åriga son David och Bens moster Elisabeth hyr ett gammalt hus ute på landsbygden över sommaren.
Syskonen Roz och Arnold Allardyce som hyr ut huset har bara ett krav och det är att familjen tre gånger om dagen ställer en bricka med mat utanför vindsrummet högst upp i huset där deras 85-åriga mor bor.

Familjen Rolf får veta att den gamla kvinnan aldrig visar sig utanför rummet och heller aldrig vill att någon går in.



Fyra år innan filmen The Shining hade premiär så kom den här rysaren som nästan känns som en föregångare till ovanstående nämnda historia.
En till synes perfekt familj ska bo en sommar i ett gammalt nedgånget, enormt stort hus och där dom bara efter några dagar känner att det är någonting som påverkar dom psykiskt.

Redan i början, en vacker vårdag när familjen åker in på tomten till huset och när den olycksbådande musiken av Bob Cobert börjar ljuda så vet man redan då som tittare att dom borde vända och direkt åka därifrån.

Det är en intressant historia med detta hus som till en början är nedgånget men som verkar renovera sig själv när en ny familj flyttar in,
precis som om det lever av människorna.

Det är säkert regisserat av Dan Curtis och fotot av Jacques Marquette är snyggt och med stillsamma kameraåkningar som gör att spänningen liksom finns där i bakgrunden hela tiden och som håller en som tittare i ett fast grepp.

Bra skådespeleri av Oliver Reed, Karen Black och framförallt Bette Davis som Elisabeth.

Spännande och lite ryslig stämning.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...