söndag 11 mars 2018

Frankenstein (1910)





Vetenskapsmannen Victor Frankenstein (Augustus Phillips) har kommit på en formel som ska skapa den perfekta människan men han blir förskräckt när han inser att han skapat ett monster och överger varelsen.


Regissören J. Searle Dawley gjorde denna 16 minuter långa stumfilm 1910 efter Mary Shelleys roman och detta blev då den första filmen om Frankenstein's Monster.

Det är ju fascinerande hur Dawley lyckats att pussla ihop det viktigaste i den här historien på så få minuter och man hinner faktiskt till och med få medlidande med monstret när han ser sig själv i en spegel och inser hur grotesk han ser ut.

Här pusslar ju inte Victor Frankenstein ihop sin människa av likdelar utan blandar helt enkelt ihop ingredienser i en gryta där sen denna varelse skapas och den scenen är faktiskt riktigt bra.

Det var riktigt roligt att se denna filmskatt och jag imponerades av historien där regissören och manusförfattaren Dawley lagt tyngden på det psykologiska och där själva skräcken mera är lite i bakgrunden.

Slutet innehåller också en liten skruv där man får fundera lite på vem som egentligen är monstret och om det ens finns något sådant.
 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...