fredag 2 mars 2018

Den Osynlige Mannen (1933)

Org Titel:  The Invisible Man
Prod Land:  USA
Genre:  Thriller, Komedi, Drama
Längd:  1 tim, 11 min



Vetenskapsmannen Dr Jack Griffin har i hemlighet tagit fram ett serum som gjort honom osynlig.
Nu har han flytt undan till ett litet enskilt värdshus i en by på landet för att om möjligt få fram ett botemedel.
Hans flickvän Flora Cranley, hans kollegor Dr Cranley och Dr Arthur Kemp letar febrilt efter honom när dom inser att den blandningen han gjort är livsfarlig och påverkar även hjärnan.


Regissören James Whale som några år tidigare gjorde filmen Frankenstein har här satt ihop en alldeles utomordentligt bra thriller med fantastiskt foto av Arthur Edeson och specialeffekter som på den tiden var nyskapande och som sen blev stilbildande inom filmen.

Det är våldsamt men också riktigt roligt emellanåt när den osynlige Dr Griffin vars röst görs av Claude Rains dödar urskiljningslöst alla som står i vägen för hans galna dröm att ta över världen och sen helt plötsligt gör bus, tar en hatt av en gammal gubbe och snor en cykel som om han vore 10 år gammal.

Den här mixen fungerar väldigt bra och hade det inte varit för den otroligt irriterande skådespelerskan Una O'Connor som spelar ägarinnan av värdshuset Jenny Hall som skriker sig igenom filmen, ja då hade det nog kanske blivit ett halvt betyg till.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...