fredag 5 juli 2024

Krigshundarna (1980)

 


Original titel: The Dogs of War



Den rutinerade legosoldaten Jamie Shannon (Christopher Walken) är på ett spaningsuppdrag i det lilla afrikanska landet Zangaro för ett brittiskt gruvbolag som gärna vill ha en del av landets mineralfyndigheter. Zangaro är en hård och främlingsfientlig diktatur och Jamie får snart vetskap om polisens brutalitet när han en natt tas från sitt hotellrum, torteras och fängslas.
I fängelset så träffar han Dr. Okoye (Winston Ntshona) som sitter inlåst på grund av att han ämnade ställa upp som presidentkandidat.
När Jamie utvisats från Zangaro och kommer hem så blir han ånyo kontaktad av gruvbolagets representant Endean (Hugh Millais) som vill veta om han kan leda en kupp för att störta den sittande presidenten och placera bolagets egna kandidat, Överste Bobi (George Harris) på den posten.
Jamie samlar ihop sina gamla vänner och kollegor Drew (Tom Berenger), Michel (Jean-Francois Stévenin), Richard (Harlan Cary Poe) och Derek (Paul Freeman) för att sen ta sig till Paris och därifrån planera uppdraget.

Regissören John Irvin har satt ihop en tät och tung film som bygger på en roman av Frederick Forsyth som också varit med här och skrivit filmmanuset. För en oinvigd så känns berättelsen realististik och långt ifrån dom där filmerna där en muskulös enmansarmé ger sig in över olika gränser och ställer till kaos. Walken är utmärkt som Jamie Shannon och man känner ett obehag när han befinner sig i det hårt kontrollerade landet där man inte har en aning om vem man kan lita på och där en bunt med pengar är värt mer än ett liv.

Spännande och tät och med ett slut som öppnar för ett litet uns av medmänsklighet mitt i allt dödande.
 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...