tisdag 9 juli 2024

Falken och Snömannen (1985)

 


Original titel: The Falcon and The Snowman



I början på 80-talet så greps två unga killar i USA för spioneri. Dom hade under en tid sålt hemliga dokument till ryssarna och den här filmen av John Schlesinger berättar historien om hur dessa två vanliga killar mer eller mindre av en slump blev spioner och som resulterade i ett av USA:s märkligaste fall av spioneri.

Christopher Boyce (Timothy Hutton) har precis hoppat av college, full av tvivel om vad han egentligen vill göra i framtiden. Genom sin fars kontakter, den före detta FBI-agenten Charlie (Pat Hingle) så får han jobb på en liten men viktig informationsavdelning på CIA där det handlar om att ta emot och vidarebefordra hemligstämplade dokument.
När han inser att CIA håller på med att försöka påverka det kommande valet i Australien så reagerar han direkt, han kan inte acceptera att hans arbetsgivare lägger sig i andra länders privata angelägenheter.

Christopher kontaktar sin barndomsvän Daulton Lee (Sean Penn) som numera livnär sig som knarksmugglare och som har kontakter i Mexiko. Dom båda ingår partnerskap, kommer i kontakt med en Alex (David Suchet) på den ryska ambassaden som dom sen kontinuerligt börjar leverera information till.

En riktigt bra spionfilm utan en massa våld och action och som på ett realistiskt sätt berättar om förhållande mellan två unga killar som halkar in i en värld som dom inte vet någonting om och som kommer att förändra deras liv för alltid. Den ordentlige Christopher som handlar efter övertygelsen om vad som är rätt och fel och så hans helt olika vän Daulton som bara ser pengar i detta och som dessutom börjar få ett problem med droger som gör att operationen ganska snart börjar krackelera på ytan.

Spännande och dramatiskt och med Sean Penn och Timothy Hutton som är strålande i sina karaktärer.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rök utan Eld av Dan Buthler (2024)

  Advokaten och adelsmannen Gabriel Creuz har precis kommit ut efter att ha suttit ett par år i fängelse för bedrägeri. Han vet att han är o...