onsdag 17 april 2024

Triangle of Sadness (2022)

 




Regissören Ruben Östlund tänjer, drar och sliter i dom klasskillnader som finns i samhället och då finns det väl inte en bättre plats att visa just detta än på en lyxkryssare där ofantligt rika människor förlustar sig medan den arbetande massan ska göra så mycket som möjligt men synas så lite dom bara kan.

Den manliga modellen Carl (Harris Dickinson) och hans flickvän, influencern Yaya (Charlbi Dean) har fått en gratisresa med en lyxkryssare där dom umgås och träffar allsköns karaktärer som den alkoholiserade marxistiska kaptenen spelad av Woody Harrelson, ryssen Dimitri (Zlatko Buric) som blivit miljardär på gödsel och affärsmannen Jarmo (Henrik Dorsin) som precis sålt sitt företag.

En talande och ödesdiger händelse är när Dimitri's fru vid poolen försöker minska klyftan mellan hennes värld och arbetarklassen genom att bestämma att alla som jobbar på båten på en gång ska få bada i samma pool som gästerna.
Utan att avslöja för mycket så är det denna händelse tillsammans med en annalkande storm och några ovänligt sinnade pirater som får hela denna champagne och kaviarfyllda värld att bokstavligen explodera.

Filmen är magnifik i alla sina små detaljer, det är svart humor på högsta nivå, det är dramatisk och tragiskt i all sin överdrift. Ett antal minuter ägnas åt magsjuka passagerare som får ut allt av av vad dom tidigare ätit och hällt i sig och här får vi se dessa ofantligt rika människor som gör allt för att inte tappa ansiktet ligga i sina egna spyor och kräla.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Omgiven av Idioter: Hur Man Förstår Dem som Inte Går att Förstå av Thomas Erikson (2014)

  När jag tog tag i denna bok så var det för att jag hört att det var en av dom senaste årens mest omtalade böcker i Sverige, en bok som bla...