tisdag 16 april 2024

Jakten på den Försvunna Skatten (1981)

 


Original titel: Raiders of The Lost Ark



Den till synes grå och triste arkeologiprofessorn Dr. Jones (Harrison Ford) är inte den person som hans elever tror att han är. Ivrigt påhejad av sin mentor Brody (Denholm Elliott) så krävs det inte mycket förrän han iklär sig sin hatt, fäster piskan i bältet och ger sig ut i världen på jakt efter allsköns historiska artefakter.
I det här äventyret som utspelar sig under det 2:a Världskriget så är det den mytomspunna Förbundsarken som människan letat efter i över 2000 år som hägrar men han är inte ensam om att leta, den franske arkeologen Belloq (Paul Freeman) som är sponsrad av Nazisterna går bostavligen över lik för att komma först.
Dr. Jones eller Indy som hans vänner säger träffar sin gamla kärlek Marion (Karen Allen) som också blir inblandad i sökandet där Indy får ovärderlig hjälp av sin gamle vän Sallah (John Rhys-Davies).

Ett av filmhistoriens bästa filmer i genren action/äventyr. Regissören Steven Spielberg har här pusslat ihop ett magnifikt äventyr som är som ett överfyllt smörgåsbord för en filmälskare. 
Spännande och exotiskt, actionfyllt och explosivt och däremellan riktigt roligt med bra skådespelare, enastående foto av Douglas Slocombe och mäktig musik av John Williams.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Omgiven av Idioter: Hur Man Förstår Dem som Inte Går att Förstå av Thomas Erikson (2014)

  När jag tog tag i denna bok så var det för att jag hört att det var en av dom senaste årens mest omtalade böcker i Sverige, en bok som bla...