torsdag 4 april 2024

The Courier (2020)

 




Jag är och har alltid varit barnsligt förtjust i spionberättelser från Kalla Krigets dagar och här blev jag verkligen matad med allt vad jag gillar och så bygger filmen på en verklig händelse också vilket inte gör anrättningen mindre smakfull.

Försäljaren Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) blir anlitad av MI6 och CIA för att göra så kallade affärsresor till Moskva men med uppgiften att hämta upp och ta med sig hemliga dokument från en Oleg Penskovskij (Merab Ninidze), en man som befinner sig i den innersta politiska kretsen i Sovjetunionen men som vill göra allt han kan för att förhindra ett kärnvapenkrig mellan hans land och USA.

Greville ser till en början allt detta som en spännande krydda men saker och ting blir bara mer och mer farligare ju längre dom går och när det börjar se kritiskt ut och MI6 vill avsluta det hela så har Greville och Oleg skapat en tajt vänskapsrelation som ingen av dom vill avsluta.

Vita kryss på lyktstolpar, skålande i vodka, byte av bruna kuvert, hemliga samtal på avlyssnade hotellrum. Allt detta har man sett förut men det gör ingenting när det är så här bra utfört. Skådespelarna är enastående bra, speciellt Benedict Cumberbatch som den helt vanliga försäljaren Greville i sin oklanderliga kostym och välansade mustasch och så Merab Ninidze som Oleg som är rädd att han drar in sin fru och dotter i något farligt men där hans övertygelse om fred ändå är starkare.

Intensivt spännande utan en massa biljakter och vapenskrammel, visuellt väldigt snyggt och en historia om en händelse som starkt bidrog till att inte ett kärnvapenkrig bröt ut på 60-talet.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...