torsdag 4 april 2024

Tre Dagar för Condor (1975)

 


Original titel: Three Days of The Condor



Joseph Turner (Robert Redford) jobbar som analytiker för CIA på ett litet kontor med sex andra medarbetare. När han kommer tillbaka en dag efter att ha hämtat lunch så hittar han alla sina kollegor ihjälskjutna.
Han kontaktar sina överordnade som genast beordrar honom att lämna kontoret, hålla sig undan från öppna platser och även hans hem tills hjälp anländer.
Istället för hjälp så blir han utsatt för ett mordförsök och finner sig nu vara ett jagat villebråd där han inte kan lita på någon.
För att komma undan så kidnappar han den unga Kathy (Faye Dunaway) på stan och tvingar henne att ta med honom hem till sig där han sen försöker att ta reda på vad som egentligen hänt och vad han ska göra nu.

Konspiration på hög nivå är det verkligen i den här filmen regisserad av Sydney Pollack, där Robert Redford i skepnad av CIA agenten Joseph Turner jagas av allehanda mördare och då bland annat av den iskalle Joubert som spelas av Max Von Sydow.
Det är skickligt gjort och spännande så gott som hela tiden, skådespelarna är riktigt bra med Robert Redford och Faye Dunaway som dom klart lysande karaktärerna. Stilfullt storstadsfoto av Owen Roizman och intensiv musik komponerad av Dave Grusin.
 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...