måndag 9 januari 2012

Thirteen Days (2000)





Året är 1962, ett Amerikanskt spaningsplan har precis återvänt med fotografier som visar att Ryssarna håller på med att färdigställa raketbaser på Kuba.
Presidenten John F Kennedy (Bruce Greenwood), hans bror Robert (Steven Culp) och presidentens rådgivare Kenneth O'Donnel (Kevin Costner) inser att världen nu står på tröskeln till ett tredje världskrig om ingenting görs snabbt.

Manuset till filmen bygger ju på en bok som i sin tur bland annat bygger på autentiska inspelningar från Vita Huset under dom här tretton dagarna av Kubakrisen.

Det är en i detalj perfekt iscensatt historia och varje liten karaktär sitter som en smäck och även om det mesta i filmen utspelar sig vid stora möten så är det olidligt spännande.

Om man inte innan har varit så insatt i vad det här med Kubakrisen innebar så får man en riktigt bra historielektion här och jag tror inte många har insett hur otroligt nära ett kärnvapenkrig vi var just då, det rörde sig om minuter och små små detaljer.

Det är en strålande bra politisk thriller och även om man ju vet att det till slut gick bra så sitter man och tuggar i sig halva fingrarna och dessutom är det kul att se Kevin Costner (som jag i vanliga fall tycker är en något träig skådespelare) i en enastående bra roll, det är i såna här historier han är som allra bäst.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Whitechapel - Säsong 5 (2011)

  Den dömda seriemördaren Calvin Mantus ( Tom Fisher ) flyr under en bevakad permission och bara några timmar senare så får kriminalkommissa...