söndag 1 januari 2012

Heartless (2009)





Minst sagt en ovanlig film, en av dom mest udda jag sett på länge.
I grunden så är det ett drama om fotografen Jamie Morgan (Jim Sturgess) som vandrar ensam genom livet med dåligt självförtroende på grund av ett hjärtformat och illrött födelsemärke som täcker nästan halva hans ansikte.
Han önskar ju inget hellre än att få vara normal och att få träffa en kvinna.

Historien ändrar ju karaktär från drama till thriller och sen ren skräck när plötsligt Jamie får en chans till ett normalt utseende bara han sluter ett avtal med Papa B, den onde själv och mäktigt spelad av Joseph Mawle.

Papa B lurar Jamie att tro att det räcker att spraya lite slagord på husväggar mot Gud för att han ska få sitt nya jag men sanningen kommer abrupt fram när han en kväll får besök av Vapenmannen (Eddie Marsen) som är den som ordnar med kontraktet mellan Jamie och den onde.

Nu inser Jamie att han måste offra människoliv för att få behålla sitt nya jag och den här scenen när han och Vapenmannen går igenom vad kontraktet innebär är faktiskt absurt rolig.

Det är det här pendlandet mellan drama, thriller, komedi och skräck som gör den här filmen så ovanlig och faktiskt riktigt underhållande.

Den skulle lika gärna kunnat blivit en riktig kalkon men regissören Philip Ridley lyckas med konststycket att hålla ihop alla dessa löst hängande trådar och få ihop det.

Bisarrt underhållande är det.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Whitechapel - Säsong 5 (2011)

  Den dömda seriemördaren Calvin Mantus ( Tom Fisher ) flyr under en bevakad permission och bara några timmar senare så får kriminalkommissa...