lördag 21 januari 2012

Goya's Ghosts (2006)





Spanien i slutet av 1700-talet.
Kyrkan och dess inkvisition jagar otrogna med blåslampa och den vackra köpmansdottern Ines (Natalie Portman) blir fängslad, torterad och oskyldigt anklagad för kätteri.
Hennes far har pengarna men inte kontakterna för att få henne fri så han vänder sig till familjens vän, den högt aktade och kungliga hovmålaren Francisco Goya (Stellan Skarsgård) som känner Fader Lorenzo (Javier Bardem) som är en av höjdarna inom den Spanska kyrkan.

Francisco Goya var ju en både älskad och hatad konstnär. Han drev med både kyrkan och dom orättvisor som genomsyrade landet men eftersom han var god vän med kungafamiljen så kom ingen åt honom.
Stellan Skarsgård iförd lösnäsa i potatisdesign och peruk spelar här denne konstnär och för ovanlighets skull så är han faktiskt lite tråkig i den karaktären.

Natalie Portman är riktigt bra och likaså Javier Bardem som Fader Lorenzo men bäst tycker jag faktiskt att Randy Quaid är som den Spanske Kungen Carlos IV.

Det är ett svulstigt kostymdrama med imponerande vackert foto och mäktig musik men för att vara en film av Milos Forman så är den lite tråkig faktiskt och jag blev lite besviken.
Den fungerar bättre som en liten historielektion än ett underhållande drama.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Whitechapel - Säsong 5 (2011)

  Den dömda seriemördaren Calvin Mantus ( Tom Fisher ) flyr under en bevakad permission och bara några timmar senare så får kriminalkommissa...