måndag 9 januari 2012

Sherlock Holmes Smarta Brorsa (1975)




Original titel: The Adventure of Sherlock Holmes Smarter Brother



Sigerson Holmes som spelas av Gene Wilder har alltid levt i skuggan av sin mer berömde bror Sherlock men nu får han plötsligt chansen att visa vad han går för när hans storebror lämnar över ett fall till honom och till hjälp så får han Scotland Yard's skarpaste hjärna Sgt Orville Stanley Sacker gestaltad av Marty Feldman.

Jag såg denna film några gånger på 70 och 80-talet och tyckte då att det var en komisk höjdare och därför så var jag lite förväntansfull när jag nu skulle se den igen.

Tyvärr så blev jag besviken.
Den har inte åldrats med behag, det är rätt långt mellan skratten och även om filmen har några av 70-talets stora komediaktörer Gene Wilder, Marty Feldman, Dom Deluise och Madeline Kahn så är den alldeles för ojämn för att hålla hela vägen.

Det finns några scener som verkligen är hysteriskt roliga men dom är få och däremellan så är det rätt tråkigt och faktiskt ganska fånigt.
Man ser hur mycket influenser regissören Gene Wilder fått från Mel Brooks men tyvärr så saknar han dennes storhet att pussla ihop såna här galna ideer på ett bra sätt,
i alla fall när det gäller denna film.

Kostymmässigt och musikaliskt är det dock mycket bra, storslaget och färgglatt och när det gäller skådespelarna så är det faktiskt Roy Kinnear som spelar Professor Moriarty's ondskefulle assistent man kommer ihåg mest och det är han som står för dom flesta skratten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Whitechapel - Säsong 5 (2011)

  Den dömda seriemördaren Calvin Mantus ( Tom Fisher ) flyr under en bevakad permission och bara några timmar senare så får kriminalkommissa...