torsdag 12 januari 2012

Eichmann - Dödens Underskrift (2007)





15 år efter andra världskrigets slut så grips en av världens mest eftersökta personer i Argentina av den Israeliska underrättelsetjänsten. Adolf Eichmann (Thomas Kretschmann) mannen bakom Nazisternas förintelseläger.

Han förs till Israel där den unge poliskommissarien Avner Less (Troy Garity) väljs ut att bli den som ska hålla i förhören.
Nu blir det en kamp mellan två hjärnor, en som gör allt för att finna sanningen och en som försöker att dölja den.

Thomas Kretschmann är helt enastående obehaglig som Adolf Eichmann och man får en sorts "Hannibal Lecterkänsla" när den där lille tunnhårige, glasögonprydde gubben med ett litet hånleende i mungipan står därinne i cellen och väntar på nästa förhör, till synes helt oberörd.

Trots 100-tals vittnesmål om Eichmanns grymheter så nekar han bestämt till en början och vidhåller att han bara lydde order som vilken soldat som helst.

Det är ett gripande och hemskt drama men det är ju mera historien som gör den till det än själva filmen som är lite stel och styltig til och från.
Stephen Fry som är en eminent skådespelare slarvas bort i en rätt obetydlig biroll och det är Thomas Kretschmann som håller upp historien helt och hållet och det är hans rolltolkning som etsar sig fast i minnet.

 Eichmanns sista önskan är ju att Avner Less ska leverera ett brev till hans tre barn som han älskar mer än något annat, då frågar Less honom hur han kan hysa en sån kärlek till tre barn när han gasat ihjäl 6 miljoner?
Dom var ju Judar, säger han då iskallt och i det ögonblicket så vet man som åskådare att han nog var tio resor grymmare än man från början trott.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Black Panther: Wakanda Forever (2022)

  https://youtu.be/_Z3QKkl1WyM?si=7i69GnYNQrWbQPAo Kungen T'Challa som också var The Black Panther är död och drottningen Ramonda ( Ange...