onsdag 14 augusti 2024

Monster - Säsong 1 (2017)

 




Nordisk noir när det är som allra bäst, en historia som utspelar sig högst upp i Norge långt ifrån vad som kan kallas civilisationen. 
Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes) som under ett antal år arbetat som polis i Oslo kommer tillbaka till sin barndoms bygd för att jobba på den lokala polisstationen under polischef Ed (Bjørn Sundquist) som hon känner sen gammalt. Hon hinner knappt komma på plats förrän en ung man mördas och hans flickvän Tyra försvinner spårlöst.
Polisen i Oslo skickar upp inspektör Joel Dreyer (Jakob Oftebro) för att hjälpa till med utredningen men det skär sig direkt mellan honom och Hedda. Utredningen visar sig också bli otroligt komplicerad eftersom ingen verkar vilja prata med polisen och alla bär på en massa hemligheter.

Enastående vackert och mörkt i en ödsligt karg del av Norden där människorna är fåordiga, misstänksamma mot främlingar och inte tvekar att ta till våld om det behövs. 
Det finns ett monster inom oss alla, goda som onda och det visar sig verkligen i den här intrigfulla historien med mord, religion, mystik, familjeära och korruption i en fantastisk blandning.
Visst finns det ett och annat frågetecken som man velat ha svar på i slutändan men det gör ingenting, detta är förbannat bra och annorlunda.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rök utan Eld av Dan Buthler (2024)

  Advokaten och adelsmannen Gabriel Creuz har precis kommit ut efter att ha suttit ett par år i fängelse för bedrägeri. Han vet att han är o...