tisdag 26 mars 2024

Hjärntvättad (1962)

 


Original titel: The Manchurian Candidate



Under Koreakriget så kidnappas en grupp amerikanska soldater av sovjetunionen och utsätts för systematisk hjärntvätt av kinesiska vetenskapsmän. Sergeant Raymond Shaw (Laurence Harvey), en illa omtyckt person bland sina män väljs ut för att förvandlas till en vilande mördare som ska kunna aktiveras när som helst med en speciell mening.

Resten av gruppen drillas att tro att dom blivit räddade av Shaw vilket gör att Shaw vid hemkomsten välkomnas som en hjälte.

Bennett Marco (Frank Sinatra) och Allen Melvin (James Edwards) som tillhörde dom kidnappade börjar att få mardrömmar som inte alls stämmer överens med den historia dom trott är sanningen och Marco börjar nu gräva i vad som egentligen hände samtidigt som Shaw också tycker att det saknas pusselbitar från kriget.

En spännande, dramatisk och ganska komplicerad historia där konspirationsteorierna samlas på hög. Skådespelarna gör ett bra jobb, speciellt Angela Lansbury som Shaws krävande mor Eleanor Shaw Iselin.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Club Karaoke av Björn Hellberg (2004)

  Två karaokeklubbar på den fiktiva orten Loviken och två ägare som ligger i fejd med varandra. Stig Halme som äger Club Karaoke har ständig...