tisdag 19 mars 2024

Åklagarens Vittne (1957)

 


Original titel: Witness for The Prosecution



Advokaten Sir Wilfrid Robarts (Charles Laughton) har precis kommit hem efter en tid på sjukhus och med sig har han sjuksköterskan Miss Plimsoll (Elsa Lanchester) som ska se till att Robarts håller sig borta från arbetet, inte röker cigarrer eller dricker konjak, tar sina piller och vilar regelbundet.
Robarts hinner bara vara hemma i några minuter innan han får besök av sin kollega Mayhew (Henry Daniell) som har med sig Leonard Vole (Tyrone Power) som är misstänkt för att ha mördat en rik änka i London.

Robarts kan givetvis inte hålla sig borta från detta fall som verkar innehålla flera underliga detaljer och dessutom så tror han att Vole är oskyldig.
När han har bestämt sig för att åta sig fallet så får han besök av Voles hustru Christine (Marlene Dietrich) och nu blir saker och ting än mer mystiska.

Skådespeleri på absolut högsta nivå, Charles Laughton är helt enastående som advokaten Sir Wilfrid Robarts och samspelet mellan honom och hans sjuksköterska Miss Plimsoll är hysteriskt roligt. 
Marlene Dietrich är också riktigt bra som den mystiske tyska hustrun till den mordmisstänkte Vole, när hon är i bild så är det som om fotografen Russell Harlan haft ett soft filter framför linsen som gör att det är ett speciellt bomullsliknande lyster över Dietrich som för övrigt är iskallt vacker.
Tyrone Power som spelar Leonard Vole är bra men försvinner lite när han har såna giganter som Laughton, Lanchester och Dietrich att spela emot.

Den här filmen som regisserats av Billy Wilder och som var nominerad till sex Oscar bygger på en historia av Agatha Christie och eftersom det är så då vet man att ingenting är vad det verkar att vara.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Club Karaoke av Björn Hellberg (2004)

  Två karaokeklubbar på den fiktiva orten Loviken och två ägare som ligger i fejd med varandra. Stig Halme som äger Club Karaoke har ständig...