onsdag 13 mars 2024

Bambi (1942)

 





När Disney's filmmakare gjorde Lejonkungen 1994 så använde dom sig av nästan exakt samma historia som i den här filmen som kom 52 år tidigare. Även om det inte är en savann i Afrika så är det en skog med alla dess invånare som vaknar upp en morgon då en ny prins har kommit till världen, här i form av Bambi.
Första halvan av filmen så får vi följa Bambi när han lär känna skogen och alla djur, han blir bästa kompis med kaninen Thumper och skunken Flower och så får han se en skymt av skogens konung, den mäktige hjorthannen som man direkt inser är hans far.
I mitten av historien så förmörkas Bambis liv när hans mor kommer i vägen för en jägares kulor och här får han lära sig att det enda hotet mot ett gott liv i skogen är just den varelse som kallas människa.

Det är en varm ljus och däremellan en mörk berättelse som beskriver människan som en helt igenom ond varelse som bara är ute efter att döda och förstöra, en inte helt galen beskrivelse på hur det faktiskt fortfarande är idag.

Fantastiskt animerat där jag personligen imponeras enormt av bakgrundsmålningarna som i varje scen är ett konstverk i sig.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Club Karaoke av Björn Hellberg (2004)

  Två karaokeklubbar på den fiktiva orten Loviken och två ägare som ligger i fejd med varandra. Stig Halme som äger Club Karaoke har ständig...