torsdag 14 mars 2024

Columbo: The Most Dangerous Match (1973)

 





När den här historien spelades in 1973 så var schack en stor grej i världen. Bara året innan så hade den numera legendariska matchen mellan amerikanen Bobby Fischer och ryssen Boris Spassky ägt rum och det här känns nästan som en liten vink åt det evenemanget.
Dom två bästa schackspelarna i världen, amerikanen Emmett Clayton (Laurence Harvey) och ryssen Tomlin Dudek (Jack Kruschen) ska mötas efter att Dudek återvänt till schacket efter flera år av sjukdom.

Emmett Clayton är utåt sett en iskallt lugn spelare men som på insidan strider med sig själv och sina demoner. Han pratar vitt och brett om hur lätt han ska krossa sin motståndare medan Dudek å sin sida är en vänlig äldre gentleman som hyser största respekt för sin motståndare.
Claytons största rädsla är att förlora denna match, det får bara inte hända.

På matchdagens morgon så hittas Dudek död i hotellets soputrymme vid lastkajen på baksidan och det hela verkar vara ett olycksfall. Ryssen hade en packad resväska bredvid sig, han hade beställt en taxi och en flygbiljett till Mexiko. Det verkade helt enkelt som om han tänkt att hoppa av.

Columbo (Peter Falk) inser ganska snabbt att det inte rör sig om en olycka och nu gäller det bara att pussla ihop alla detaljer från kvällen innan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Club Karaoke av Björn Hellberg (2004)

  Två karaokeklubbar på den fiktiva orten Loviken och två ägare som ligger i fejd med varandra. Stig Halme som äger Club Karaoke har ständig...