lördag 8 augusti 2020

Helgeandsmordet av Jan Mårtensson (1973)

 



Det är en regnig dag i Stockholm när den unga kvinnan Viveka Berger kommer in i antikhandeln i Gamla Stan som drivs av Johan Kristian Homan. Viveka har med sig en gammal tavla men inte för att hon ämnar sälja den utan för att hon vill berätta en egendomlig historia om den som Homan tycker låter väldigt fantasifull men som ändå gör honom nyfiken på kvinnan.

Homan börjar umgås med Viveka och blir bjuden hem på middag till hennes familj där han får höra att han inte ska lita på henne och att hon är psykiskt labil. Dagen efter middagsbjudningen så hittas Vivekas bror mördad och Homan som tidigare hjälpt sin vän och polis Calle Asplund med diverse fall börjar genast intresserat rota i fallet.

Det här är den första boken av Jan Mårtensson som handlar om antikhandlaren Homan som har en förmåga att snubbla över diverse mordiska gåtor. Historien är väl rätt klurig med typisk deckarstämning över sig men jag tycker att karaktärerna är rätt gråa och att det är tråkigt skrivet, det lyfter aldrig riktigt tyvärr.
 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...