onsdag 12 augusti 2020

Apelsinmannen (1990)

 

Birgitta (Görel Crona) är en ung kvinna i 50-talets Stockholm som lever bland homosexuella, knarkare och brottslingar och genom sin gode vän Paul (Rikard Wolff) kommer hon i kontakt med Mikaelsson eller Apelsinmannen (Thomas Hellberg) som han senare skulle kallas, en man med kontakter ända upp i kungahuset men också en mördare som inte drar sig för någonting när det kommer till att skydda sig och sitt.

Regissören Jonas Cornell har gjort ett flummigt drama där det nästan känns som om man hela tiden befinner sig i en av hasch nedrökt källarlokal och det funkar bra för det gör sitt till den här skumma skuggsidan av Stockholm där det mesta utspelar sig. 

Den här filmen bygger ju på Birgitta Stenbergs roman med samma namn som i sin tur bygger på hennes egna upplevelser. Hon kände ju den så kallade Apelsinmannen och följde hela det här händelseförloppet på nära håll med korrupta poliser, knark, mord och sex. I början så känns det ganska stelt och ryckigt men det släpper efter ett tag och Görel Crona är riktigt jädrans bra i huvudrollen som Birgitta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...