lördag 15 augusti 2020

Fimpen (1974)

 




När man går igenom regissören Bo Widerbergs filmskapande så kanske inte Fimpen från 1974 är den som man tänker på först även om den till och från är rätt rolig, det är en må-bra-film och så finns det ju också nåt försök till budskap till ungdomen som nog faktiskt är lika aktuellt idag som då.

En del scener är lite för utdragna och sega, det blir en del upprepningar men rätt underhållande är det ju och Johan Bergman som spelar sig själv är ju en charmig 6-åring sen så är det ju roligt också att hans riktiga familj också spelar sig själva liksom dom bästa fotbollsspelarna i Sverige vid den tiden.

Förutom dom medverkande amatörerna så spelas ju fotbollsstjärnan Mackan av Magnus Härenstam, agenten av Ernst-Hugo Järegård och Fimpens lärare av Monica Zetterlund.

Filmen handlar alltså om Mackan som är Sveriges  bästa fotbollsspelare men som en dag på en liten grusplan utanför flickvännens lägenhet blir bortdribblad av en liten knatte på 6 år som kallas Fimpen. Det dröjer inte länge förrän Fimpen spelar i Bajens A-lag och efter några matcher så ringer dåvarande förbundskaptenen och erbjuder honom en plats i Sveriges fotbollslandslag.

Ingen milstolpe inom svensk film men rätt kul ändå och för en som är hammarbyare så finns det lite extra nostalgi att gotta sig i här.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...