söndag 24 maj 2020

Villfarelsens Tid av Lennart Lundmark (1995)




Året är 1792, några månader efter mordet på den svenska kungen Gustav III på Operahuset i Stockholm.
I den lilla norrländska orten Umeå så sitter en revolutionär som nu nervöst väntar på att få bli tagen av nåder av den nu styrande makten, en barnmorska som vägrar att acceptera kvinnans för den tiden undergivna plats i samhället, en präst som är övertygad om att vetenskapen är religionens öde och en urmakare som kommit till orten för att se till att stadshuset får en klocka.

Historikern och författaren Lennart Lundmark har plockat ut små bitar av historien som då är några dygn i Umeå som då var en obetydlig håla i landets norra utmarker. Händelser som egentligen har varit betydelselösa i stort men livsavgörande för dom inblandade karaktärerna.

Det är ett närgånget och detaljrikt porträtt av ett litet samhälle där hygienen inte direkt stod högst upp på listan över dagliga göromål och där spriten togs till så fort tillfälle gavs.
Intressant, dramatisk, rolig och tragisk berättelse om rädslan för det nya och om modiga människor som envist vågade gå emot strömmen i en tid där det kunde vara väldigt farligt att göra just detta, om ett Sverige som precis förlorat sin kung och om spirande kärlek.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...