onsdag 13 maj 2020

Paganinikontraktet av Lars Kepler (2010)




En sommarnatt så hittas en död kvinna på en stor motorbåt som driver runt i Stockholms Skärgård.
Kvinnan visar sig vara syster till den kända ordföranden i Svenska Freds och Skiljedomsföreningen Penelope Fernandez och rättsläkaren kommer fram till att kvinnan dött av drunkning trots att hon legat på båten och varit helt torr.

Dagen efter detta fynd så hittas Carl Palmcrona hängd i sin stora våning på Östermalm. Carl är Generaldirektör på ISP och ytterst ansvarig för Svensk vapenexport.
Lite motvilligt så får polisen Joona Linna och SÄPO's Saga Bauer samarbeta och det dröjer inte länge förrän dom hittar kopplingar mellan dom två dödsfallen.

Den här historien är inte lika psykologiskt obehaglig som i den förra boken men det innebär inte att den är mindre spännande eller våldsam. Den här mördaren som smyger omkring i berättelsen är ju någon form av Rambo på fel sida om lagens gräns och som har ihjäl folk i parti och minut så att man nästan tappar räkningen till slut. 
Det är intensivt spännande skrivet och historien tappar egentligen bara fart när Penelope och hennes pojkvän Björn gömmer sig hos en fd programledare på TV, en del i berättelsen som känns rätt meningslös och konstig och som inte för historien framåt på något sätt.

Det är nagelbitande spänning ända tills sista sidan och så får man ju dessutom lära sig lite om Svensk vapenexport också.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...