onsdag 13 maj 2020

Sandmannen av Lars Kepler (2012)




I slutet av boken Eldvittnet så får vi läsare veta att det finns en massmördare vid namn Jurek Walter som sedan många år sitter inspärrad på en sluten rättspsykiatrisk avdelning på Löwenströmska Sjukhuset. Den här mannen satte Joona Linna bakom lås och bom och han är anledningen till att Linna's fru och barn lever med skyddade identiteter i Finland.

Den här historien börjar med att en utmärglad man hittas mitt i vintern gående på ett järnvägsspår i Stockholm. Mannen visar sig heta Mikael och tillsammans med sin syster ha varit försvunnen i 13 år. Dom är barn till en känd författare och Joona Linna har i alla år misstänkt att ovan nämnda Jurek Walter haft någonting med försvinnandet att göra.

Det tar bara någon minut innan man är som fastnaglad i den här berättelsen och med det vill jag inte säga att Kepler är utomjordiskt bra författare men dom är enastående skickliga på att lägga upp en historia på ett nästan cineastiskt vis där nästan varje sida har en cliffhanger som gör att du bara måste vända blad och när jag ändå är inne på ämnet film så är det ju inte svårt att förstå att den här Jurek Walter är inspirerad av Hannibal Lecter.
Våldet är som vanligt när det handlar om Kepler väldigt närvarande, det är rått och obehagligt men även om det är mycket blod och död så är det den psykologiska delen bäst när polisen Saga Bauer går med på att låsas in på samma avdelning som Walter i ett försök att komma inpå skinnet på den mystiska mannen.

Det är skickligt skrivet och oerhört spännande men det är så mycket på en gång, som om författarparet hade ett par romaner i huvudet som dom bara var tvungna att få ur sig på en och samma gång och slutar allting på ett sätt så att man är tvungen att ta tagi nästkommande bok.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...