onsdag 13 maj 2020

Att Inte Vilja Se av Jan Guillou (2014)




Det 2:a Världskriget rasar för fullt i Europa, Tyskarna har precis invaderat Norge och diskussionerna om Sveriges neutralitet är ett hett ämne. Lauritz, den äldsta av dom tre bröderna Lauritzen håller på med ett krävande brobygge i Norrland men tvingas räta på ryggen och se vad som händer runtomkring sig när det visar sig att hans familj är inblandad i kriget på flera sätt och på olika sidor.

I den här fjärde romanen i Jan Guillou's serie Det Stora Århundradet så är det den äldsta brodern Lauritz som det mesta kretsar runt och hans långsamma uppvaknande vad det gäller kriget och det mesta som rör sig utanför den värld av ingenjörskap som han lever i.

Det är en tragiskt dramatisk skildring av familjen Lauritzen där det mesta verkar gå emot dom och också en fascinerande bild av ett Sverige mitt under brinnande krig med allt vad det innebär av tysklandsvänner, nazistmotståndare och dom som inte riktigt vet vilket ben dom ska stå på.
Familjetragik, död och pånyttfödelse, hemligheter, skuld och krig i en spännande, intressant och detaljerat skriven berättelse där allt inte är svart och vitt vare sig det handlar om det goda eller det onda.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...