tisdag 12 maj 2020

P & B (1983)




P & B står för Pettersson & Bendel och är en film som Hasse Alfredsson regisserade 1983 där Stellan Skarsgård spelar uteliggaren Carl-Johan Pettersson som en dag stöter ihop med den utländske luffaren Joseph Bendel som gestaltas av Allan Edwall och som är en filur med en hel massa idéer om hur man kan tjäna pengar på andra, idéer som han sår hos Pettersson och som genast slår rot.

Dom här två filurerna drar igenom Stockholm och lurar allt och alla och får hjälp av cafébiträdet Mia (Lena Nyman) vars hjärta klappar varmt för Pettersson.

Ju bättre affärerna går ju mer inser Pettersson dock att han inte riktigt hänger med i Bendel's affärer och inte riktigt passar in i dom finare kretsarna dom börjat umgås i och det börjar knorra i kompanjonskapet.

Det här är en nyinspelning av en film med samma namn från 1933 och som bygger på en roman av Waldemar Hammenhög.

En komedi med vissa allvarliga dramatiska inslag, dom två bedragarna är ju egentligen två ganska iskalla typer som lurar alla dom kan komma åt utan undantag.
Stellan Skarsgård, Allan Edwall och Lena Nyman fungerar ju väldigt bra ihop och det finns en hel del andra bra karaktärer i historien som lyfter det hela tex parfymbutiksföreståndarinnan Agda som spelas av Lill Lindfors och Björn Gustafson som gatuförsäljaren Nilsson.

Hyfsat bra komedi men som inte riktigt lyfter. Lagom underhållande tack vare bra skådespelare.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...