fredag 23 augusti 2024

Hassel - Säsong 1 (2017)

 




Det har gjorts en hel del filmer och TV-serier om polisen Roland Hassel genom åren men ingen så brutal och mörk som denna serie från 2017. Här spelas Hassel av Ola Rapace och han är verkligen inte någon trevlig och mysig karaktär. Han ingår i specialgruppen Triton tillsammans med Meyer (Shanti Roney), Lindhe (Nanna Blondell), Frank (David Nzinga) och Palm (Thomas Holmin) som är ökända för att inte behandla buset med varsamma händer och dom har mängder med anmälningar emot sig.
Den numera pensionerade polisen tillika Hassels styvfar och skaparen av gruppen Triton Yngve Ruda (Tomas Laustiola) hittas mördad och det här får gruppen att lägga allting åt sidan för att hitta mördaren eller mördarna.

Förundersökningsledaren Fatima Nidal (Ana Gil de Melo Nascimento) kommer utifrån för att leda fallet och hon är inte speciellt förtjust i Tritons metoder och skulle mer än gärna sparka dom allihopa. 

Det är som sagt riktigt mörkt och våldsamt där en frustrerad Hassel försöker hitta en mördare samtidigt som han sliter med ett ganska trasigt förhållande med särbon Daniela (Aliette Opheim) och styvdottern Vida (Wilma Lidén). Det är intensivt spännande, dramatiskt och till och från rätt obehagligt, det enda minuset tycker jag är en liten utflykt till Bryssel som känns rätt onödig och ett par scenerier som lika gärna skulle kunna ha utspelas här på hemmaplan.

Riktigt tung, hård och bra kriminalhistoria med mycket bra skådespelare i alla mindre och större karaktärer.








onsdag 21 augusti 2024

Förhöret - Säsong 2 (2021)

 




I den andra säsongen så sitter Björn (Ulrich Thomsen) nu inspärrad, dömd för mordet på rättsläkaren Frank. Hans exfru Susanne (Trine Dyrholm) som fortfarande sörjer deras gemensamma dotter Christinas död återupptar sitt arbete som psykolog för att på något sätt komma tillbaka till vardagen.
Hon tar emot en klient som kallar sig John (Olaf Johannessen) som säger sig vara där för att sluta röka men som under hypnos erkänner att han dödat flera kvinnor och ska döda igen.
Efter sessionen så försvinner han spårlöst och när polisen inte verkar tro på Susannes berättelse så börjar hon själv undersöka saken och hittar ganska snabbt trådar som leder tillbaka till hennes dotters död och nu börjar hon så sakteliga fundera på om inte Björn hade rätt i hans teori om att dottern blev mördad.

Efter alla intriger och vändningar i den första säsongen så skruvas allting till ett par varv till här. Skådespelarna är enastående bra och historien riktigt välskriven och förutom ett par lite för långa scener som får tempot att saktas ner lite för mycket så är detta riktigt bra.





The Ministry of Ungentlemanly Warfare (2024)

 




Regissören Guy Ritchie har tagit en verklig historia som utspelade sig under Det Andra Världskriget och resultatet är en explosiv, actionfylld, till och från lite rolig och riktigt snygg film men ganska ytlig underhållning som man snabbt glömmer bort när den väl är över.

Winston Churchill (Rory Kinnear) är desperat eftersom hans ledarskap ifrågasätts. Han behöver någonting som ändrar kriget till Storbritanniens fördel och någonting som gör att USA anser det värt att hjälpa till.
En hemlig styrka som bara Churchills närmaste män vet om och som leds av Gus March-Phillips (Henry Cavill) släpps lös på en segelbåt som ska ta dom till en hamn på Afrikas västkust där tyskarna har ett enormt fartyg som tillhandahåller all material till deras ubåtar.
Planen är att denna styrka ska sänka fartyget och bege sig därifrån utan att vare sig nazisterna eller den engelska regeringen hinner fatta vad som hänt.

Varför den engelska regeringen inte får någon vetskap om detta uppdrag får man aldrig veta men det kanske handlade om att en engelsman skulle kriga med värdighet och inte syssla med skumraskplaner bakom ryggen, inte ens på fienden.
Det är en skickligt gjord film men väl överdriven antar jag, det är svårt att tro att dessa hjältar gick omkring och dödade hundratals tyskar med ett leende på läpparna utan att själva knappt få en skråma.

Efter filmen så får man dock veta lite om dom verkliga personerna bakom karaktärerna och det gör ju att det ändå känns mer trovärdigt.

Maffig underhållning för stunden.









tisdag 20 augusti 2024

Styrkan av Anna Karolina (2024)

 



Polisen Fabian har precis börjat jobba i en liten tajt grupp på knarkspan. En kväll när han och hans tre kollegor ska stoppa en ung kvinna som verkar vara på flykt undan någon eller något så går allting snett och det slutar med att kvinnan dör.
Fabian tänker genast anmäla händelsen men blir stoppad av sin gruppchef Peter som menar på att dom inte ska riskera någonting för en tjackhora som ingen ändå inte saknar.
Dagen efter grips en uteliggare som befunnit sig i närheten där kvinnan hittats död vilket passar Peter och hans grupp alldeles utmärkt förutom att det ska visa sig att denne uteliggare är en före detta företagsledare som fortfarande har både kontakter och pengar bakom ryggen.
Samtidigt så mår Fabian fruktansvärt dåligt över allt som hänt och tänker berätta allt men blir då hotad av dom andra i gruppen.

En bra kriminalhistoria där det visar sig att vissa som bär uniform inte är ett dugg bättre än det bus dom ska hålla borta från gatorna.
Spännande, dramatiskt och tajt skrivet.





fredag 16 augusti 2024

Kejsaren av Buthler & Öhrlund (2018)

 



Psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke har efter tiden som fattig gigolo i Thailand lyckats med konststycket att ta sig tillbaka till toppen igen. Han har under en längre tid suktat efter att bosätta sig och göra affärer i New York men på vägen dit så inser han inte hur fartblind han blivit och trampar både en och flera livsfarliga människor på fötterna vilket kan komma att slå tillbaka med dödlig kraft.
Den svenska före detta kriminalkommissarien Jacob Holt är honom också på spåren och med hjälp av hans nära vän, FBI agenten Hector Venderaz så är han nu ute efter den hämnd han väntat på så länge.

Här är det verkligen som om Silfverbielke tryckt ner gaspedalen genom golvet i sin Bentley. Dom få gränser han tidigare haft suddas helt ut här där han utnyttjar och dödar alla som står i vägen eller kanske bara är otrevliga.

Jag har ju i dom senaste böckerna varit lite kritisk till att det varit alldeles för mycket våld och sex, det känns för överdrivet men ändå så har det varit något kittlande med karaktären Silfverbielke som gjort att jag inte kunnat låta bli att fortsätta läsa. Jag antar och hoppas att det är författarnas mening att detta ska vara en satir i all orimlighet över maktgalna finansmän, polisväsendet, politiker och gangsters och inte enbart lättsam underhållning. Den här boken som kan vara den sista i serien (jag säger inte att det är det för jag sitter inte inne med den informationen) är verkligen en Highway to hell.





Förhöret - Säsong 1 (2019)

 




Kommissarie Björn Rasmussen (Ulrich Thomsen) har kommit till rättsläkaren Frank (Lars Ranthe) för att titta på kroppen av en ung kvinna utan identitet som precis kommit in. Han får en chock när kvinnan visar sig vara hans dotter.
Det här är inledningen på den här serien och också början på ett dygn där den, av sorg frustrerade polisen Björn försöker ta reda på vad som hänt.
Självmord har rättsläkaren Frank skrivit i sin rapport men Björn vägrar att köpa den förklaringen, struntar i vad en polis får och inte får göra när han nu går igenom sin dotters sista dygn som också blir en resa tillbaka i tiden där han smärtsamt inser att han inte kände henne speciellt väl och kanske inte heller sig själv.

Obehagligt och spännande historia med fantastiska skådespelare och en liten detalj på slutet som förändrar allt.







torsdag 15 augusti 2024

Columbo: Candidate for Crime (1973)

 



Jackie Cooper spelar politikern Nelson Hayward som är mitt uppe i en vaklampanj för en plats i senaten. När vi tittare kommer in i historien så står Hayward omgiven av journalister där han berättar om att han flera gånger hotats till livet men att han minsann inte tänker böja sig för sådant.
Hayward har på grund av dessa hot fått polisskydd där bland annat Kommissarie Columbo (Peter Falk) ingår.
Det visar sig dock att dessa hot är fabricerade av Haywards kampanjledare Harry Stone (Ken Swofford) som gör allt för att få in så många röster som möjligt.
Senare på kvällen under en födelsedagsfest för Haywards fru Vickie (Joanne Linville) så avbryts festligheterna av kommissarie Columbo som meddelar att Harry Stone hittats skjuten i Haywards strandhus.

Ett väl planerat mord där gärningspersonen mycket väl skulle ha kunnat klara sig om nu inte Columbo hade funnits där med sina ständigt arbetande hjärnceller.
Jackie Cooper är perfekt i rollen som politikern Hayward, en sån där som utstrålar vänlighet men som man också ser en lurande psykopat bakom den ytliga masken.
En historia som inleds bra och slutar likaså men däremellan så finns det alldeles för många utfyllnadsscener som enbart verkar finnas där för att få tiden att gå. Det hade nog varit bättre att korta berättelsen 15 minuter, det hade den helt klart tjänat på.





onsdag 14 augusti 2024

Monster - Säsong 1 (2017)

 




Nordisk noir när det är som allra bäst, en historia som utspelar sig högst upp i Norge långt ifrån vad som kan kallas civilisationen. 
Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes) som under ett antal år arbetat som polis i Oslo kommer tillbaka till sin barndoms bygd för att jobba på den lokala polisstationen under polischef Ed (Bjørn Sundquist) som hon känner sen gammalt. Hon hinner knappt komma på plats förrän en ung man mördas och hans flickvän Tyra försvinner spårlöst.
Polisen i Oslo skickar upp inspektör Joel Dreyer (Jakob Oftebro) för att hjälpa till med utredningen men det skär sig direkt mellan honom och Hedda. Utredningen visar sig också bli otroligt komplicerad eftersom ingen verkar vilja prata med polisen och alla bär på en massa hemligheter.

Enastående vackert och mörkt i en ödsligt karg del av Norden där människorna är fåordiga, misstänksamma mot främlingar och inte tvekar att ta till våld om det behövs. 
Det finns ett monster inom oss alla, goda som onda och det visar sig verkligen i den här intrigfulla historien med mord, religion, mystik, familjeära och korruption i en fantastisk blandning.
Visst finns det ett och annat frågetecken som man velat ha svar på i slutändan men det gör ingenting, detta är förbannat bra och annorlunda.






tisdag 13 augusti 2024

Uppståndelsen av Buthler & Öhrlund (2017)

 



Sveriges värsta seriemördare Christopher Silfverbielke har förlorat allt han har och har tvingats att fly landet.
Han befinner sig nu så gott som utblottad i Thailand och hans ända möjlighet att kunna leva det liv i lyx som han är van vid är att lura någon rik kvinna. han hittar den ofantligt rika amerikanska änkan Mary Jo Chaplain som på kort tid blir förälskad i den snygga svensken. Silfverbielke lider varje sekund han tvingas umgås med Mary Jo både i och utanför sängen men han måste bida sin tid om han ska kunna få ta del av hennes förmögenhet.

En direkt fortsättning på den förra berättelsen. Här får vi följa proffspsykopaten Silfverbielke i Pattaya där han med vanlig list och helt utan känslor försöker ta sig upp på fötter igen efter att ekobrottsmyndigheten låst alla hans konton.

Det är skickligt skrivet som vanligt men liksom i den förra boken fylls sidorna av så mycket sex och våld att man liksom tröttnar lite och karaktären Silfverbielke blir lite urvattnad.





Fenris - Säsong 1 (2022)

 




Den egensinnige vargforskaren Marius Storhammar (Magnus Krepper) på den lilla orten Östbygda nära den svenska gränsen har inte hörts av på en tid. Hans dotter Emma (Ida Elise Broch) som jobbar med naturvård i Oslo tar med sig sonen Leo (Viljar Knutsen Bjaadal) och beger sig norrut för att kolla så att allting står rätt till.
Väl på plats så tycker Emma att hennes far beter sig underligt samtidigt som det visar sig att en ung pojke som tillbringat en stor del av sin fritid med Marius ute i naturen saknas.

Ett inlägg i rovdjursdebatten som ju är lika infekterad i Norge som här hemma i Sverige. För att det inte enbart ska bli en knuten näve för vargarnas överlevnad så har manusförfattarna bakat in en kriminalhistoria med flera bottnar som höjer upp spänningen rejält och det är bra gjort. Skådespelarna sköter sig alldeles utmärkt och över den här lilla orten där polisen gör allt för att hålla varghatande och beväpnade ortsbor lugna så vilar en känsla av filmen Jägarna.
Givetvis så finns det en politiker här också som försöker vara alla till lags för att behålla sin plats samtidigt som hon har en son som försöker sälja orten som turistparadis och så en journalist med hjärtat på rätta stället men som ändå måste sälja lösnummer.

Det är vackert och mörkt, spännande och våldsamt.


 

måndag 12 augusti 2024

Trom - Säsong 1 (2022)

 




Den kände journalisten Hannis Martinsson (Ulrich Thomsen) får en dag en video på mobilen där miljöaktivisten Sonja á Heyggi (Helena Hedinsdóttir) på Färöarna först avslöjar att hon är Hannis dotter och sen att hon sitter inne med mycket känslig information och att hon känner sig hotad.
Hannis beger sig till Färöarna där han också är uppvuxen bara för att hitta sin dotter död.
Polisen ser det hela som en tragisk olycka men Hannis som är säker på att Sonja mördats börjar undersöka fallet på egen hand. Han hittar snart spår som leder mot Ragnar i Rong (Olaf Johannessen) som är en av Färöarnas mäktigaste män.
Samtidigt så hittar kriminalinspektören Karla Mohr (Maria Rich) information i Sonjas mobil som leder undersökningen åt en riktning som hon får en chock av.

En historia som kanske inte känns så annorlunda eller ny men serien får en extra visuell dimension av att den är inspelad på Färöarna. Fotot och miljöerna är otroligt vackra i all sin kyliga gråtunga skrud och karaktärerna är lika bistra som dom vindpinade öarna.

Bra skådespelare och rätt spännande är det och slutet öppnar också upp för en andra säsong.





Motvind av Buthler & Öhrlund (2016)

 


Den före detta kriminalkommissarien Jacob Holt som numera jobbar på Europol i Haag får en dag ett telefonsamtal från Christopher Silfverbielkes syster Anna som säger att hon fått nog och vill att han spårar upp och dödar hennes bror.
Jacob Holt som aldrig släppt tanken på att hämnas på seriemördaren Silfverbielke beger sig genast till Sverige. Samtidigt så börjar det knaka i det affärsimperium som Silfverbielke byggt upp och den kontroll som han är så beroende av börjar svikta.

Det känns som om författarparet Buthler & Öhrlund numera enbart skriver om Silfverbielke på ren rutin och visst är dom så pass skickliga så att det fungerar men att enbart fylla sidorna med sex och våld gör att själva spänningen försvinner och man blir liksom mätt på allt och karaktären Silfverbielke börjar bli lite ointressant.



 


torsdag 8 augusti 2024

The Bay - Säsong 5 (2024)

 



En stor och viktig del i den här serien har ju alltid varit realism och den här femte säsongen är inget undantag från den regeln. Tyvärr så blir det kanske lite för mycket av den varan här eftersom alla inblandade, både lagens företrädare, offer och förövares privatliv bär på mer eller mindre tunga privata bitar som då ska gås igenom samtidigt som ett kriminalfall ska lösas. 
Skådespelarna är riktigt bra i sina karaktärer men historien blir lite lidande av alla privata problem.

Inspektör Jenn () har precis kommit tillbaka från ledighet eftersom hennes far dött när en ung kvinna hittas mördad. När hon och hennes kollegor börjar intervjua alla medlemmar i familjen så visar det sig att den döda kvinnans pojkvän är försvunnen.
Efter något dygn så hittas han svårt skadad på en strand nedanför en klippa vilket komplicerar fallet än mer. Samtidigt så är stämningen på polisstationen allt annat än bra.




Rök utan Eld av Dan Buthler (2024)

  Advokaten och adelsmannen Gabriel Creuz har precis kommit ut efter att ha suttit ett par år i fängelse för bedrägeri. Han vet att han är o...