tisdag 4 juni 2024

Så Går Det Till i Krig (1926)

 


Original titel: The General



Johnnie Gray (Buster Keaton) har två stora kärlekar i livet, Annabelle Lee (Marion Mack), dottern till en rik affärsman och loket The General. När inbördeskriget bryter ut så skriver Johnnie in sig i armén men blir nekad, han anses mera värd som lokförare. Annabelle och hennes familj tror dock att han varit för feg för att skriva in sig och hon vägrar att prata med honom tills den dag han har en uniform på sig.
Ett år senare så är Annabelle på väg för att träffa sin far och av en slump så reser hon med det tåget som Johnnie kör. Tåget kapas av nordstatssoldater och Annabelle tas som gisslan. Nu är det upp till Johnnie att rädda både Annabelle och The General.

När denna film hade premiär så fick den blandade recensioner men idag så anses den vara ett av stumfilmens mästerverk. Jag tycker att det är en fantastisk äventyrsfilm med massa action och enastående komiska och imponerande scener bland annat den klassiska scenen där tåget åker över en bro som rasar.
Man sitter och häpnar över Buster Keaton och hans enastående kroppsspråk och effektfulla scenerier med tanke på att det inte fanns någon hjälp av datateknik utan allt faktiskt skedde framför kameran.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...