torsdag 13 juni 2024

Ducka Skitstövel (1971)

 


Original titel: Giu La Testa



Den här filmen som finns med två titlar: Duck, You Sucker och A Fistfull of Dynamite är nog den minst kända av alla filmer regisserade av Sergio Leone och är lite ojämn men den är intressant och till och från både rolig och visuellt riktigt snygg. 
Den irländske dynamitarden John H. Mallory (James Coburn) stöter av en slump ihop med busen Juan Miranda (Rod Steiger) i Mexiko och deras möte kommer att förändra, inte bara deras liv utan hela den revolution som då pågår i landet.
Juan som till en början enbart är intresserad av pengar ser en möjlighet att använda Johns kunskaper i sprängning till att råna en känd bank i staden Meza Verde men under deras resa tillsammans så upplever dom och ser saker som till slut får dom att resa sig emot förtryckarna och ansluta sig till rebellerna.
Visst finns det en hel del politiska detaljer i den här historien men det är ändå samspelet mellan den iskalle irländaren John och otroligt charmige Juan som driver hela berättelsen framåt. Karaktären Juan är riktigt lik Tuco som spelades av Eli Wallach i Sergio Leones film Den Onde, Den Gode, Den Fule från 1966, en riktig buse men med ett stort hjärta innanför den skitiga skjortan.

Fotot av Giuseppe Ruzzolini är strålande och givetvis så har Leone som i alla hans filmer använt sig av kompositören Ennio Morricone för musiken. Det är roligt, explosivt, vackert och våldsamt trots att det är lite ojämnt.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...