måndag 30 juli 2018

Ghostbusters - Spökligan (1984)







Peter Venkman, Ray Stantz och Egon Spengler jobbar på universitetet där dom utsätter eleverna för ett antal mer eller mindre oetiska experiment som har med det övernaturliga att göra.
När dom blir utsparkade från området så beslutar dom att starta eget som spökjägare.

Idén till den här historien fick Dan Aykroyd efter att ha läst en artikel om kvantfysik. Han skrev ett manus tillsammans med Harold Ramis och skickade detta till regissören Ivan Reitman som gillade berättelsen och så satte dom sig ner och pusslade ihop filmen som skulle bli en av 1980-talets största filmsuccéer och som skulle följas upp av uppföljare, tecknade serier och spel.

Egentligen så var det tänkt att rollerna som Ghostbustergänget skulle spelas av Dan Aykroyd, John Candy, John Belushi och Eddie Murphy men både Candy och Murphy var upptagna med andra inspelningar och Belushi dog medans Aykroyd skrev manuset så ensam kvar blev Dan Aykroyd och sen anlitades Bill Murray, Harold Ramis och Ernie Hudson.

Underhållsvärdet på den här filmen är fortfarande högt även om en del effekter känns väldigt stenåldern men skådespelarna är tajta i sina karaktärer och en kul detalj är ju att Bill Murray nästan inte läste manus alls under inspelningen utan improviserade det mesta av sina repliker.

Roligt är det och roligt har man som tittare.


Titel:  Ghostbusters
År:  1984
Prod Land:  USA
Genre:  Komedi, Fantasy
Längd:  1 tim, 45 min

Regi:  Ivan Reitman
Manus:  Dan Aykroyd & Harold Ramis
Foto:  Laszlo Kovacs
Musik:  Elmer Bernstein
Producent:  Bernie Brillstein & Ivan Reitman

Skådespelare:
Dan Aykroyd, Bill Murray, Harold Ramis, Sigourney Weaver,
Rick Moranis, Ernie Hudson, Annie Potts, William Atherton,
David Margulies




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...