måndag 9 juli 2018

Exorcisten: Begynnelsen (2004)




Org Titel:  Exorcist: The Beginning
År:  2004
Land:  USA
Genre:  Skräck
Längd:  1 tim, 54 min



Året är 1949, arkeologen Lankester Merrin får i uppdrag att bege sig till Östafrika där en antik kyrka har hittats helt begraven i sanden.
Lankester som är en fd katolsk präst men som lämnat det kallet efter händelser under 2:a Världskriget blir fascinerad när han inser att kyrkan är över 1.500 år gammal vilket innebär att den byggdes innan kristendomen var känd för världen.
Kyrkan döljer dock någonting annat som byborna i området verkar veta en hel del om.

Filmen inleds med ett par mäktiga scener från antiken för att sen kasta tittaren fram till 1949 och Egypten där en Indiana Jonesliknande Stellan Skarsgård får det äventyrliga uppdraget att undersöka den mystiska kyrka som just hittats och som egentligen inte borde kunna existera.

Visst är inledningen kittlande med all historik och religiös mystik men tyvärr så blir filmen mindre spännande ju mer skrämmande och blodig den blir, hur nu detta är möjligt.

Man satt mer och svettades när man inte visste så mycket, kunskapen blev tyvärr filmens fall och den sista biten är egentligen rätt tråkig.
Alla knep som finns för att skrämma åskådaren har använts och det funkar ju hyfsat dock ojämnt.

Fotot av Vittorio Storaro är bra och Stellan Skarsgård som Lankester Merrin gör ju heller ingen besviken, Isabella Scorupco som gör rollen som den unge läkaren Sarah känns dock lite fel och manuset håller tyvärr inte hela vägen.

Första halvan av filmen är bra men sen så går det tyvärr sakta men säkert åt fel håll och slutet är rätt fånigt.

Filminspelningen kantades ju av en del problem eftersom regissören Paul Schrader som spelat in 90% av filmen fick sparken av produktionsbolaget och ersattes av den finländska regissören Renny Harlin. 
Dom flesta av skådespelarna hade då inte tid med en ny inspelning eftersom dom var uppbokade på annat håll och andra ville inte göra om allt med en ny regissör så då fick producenterna och regissören helt enkelt leta helt nya aktörer.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...