söndag 20 november 2011

Machuca (2004)





Platsen är Santiago i Chile och det är strax före militärrevolutionen i september 1973.
Gonzalo Infante (Matías Quer) är 11 år och går på St:Patrick's School For Boys, han kommer från en välbärgad familj med en resande affärsman till far och en shoppande otrogen hemmafru till mor.
Father McEnroe (Ernesto Malbran) som driver skolan bestämmer en dag att han vill ge pojkar som inte har rika föräldrar chansen till skolgång så några från kåkstaden får nu möjlighet att lära sig Engelska.
Gonzalo som är lite utanför och mobbad i skolan blir snabbt god vän med Pedro Machuca (Ariel Mateluna) en av dom nya pojkarna och trots den enorma klasskillnaden så blir deras vänskap otroligt stark.

Klasskillnaderna och dom politiska motsättningarna är själva grunden i den här historien och regissören Andrés Wood visar på ett enastående sätt hur dom skillnaderna för pojkarna tillsammans och hur det sen är detta som bokstavligt talat sliter dom isär.

Det är en fantastisk film och jag kan inte förstå att den inte gått upp på biograferna här hemma i Sverige, den har mest visats världen över på olika filmfestivaler där den också tagit hem en hel del priser.

Känslan av ett tidigt 70-tal i Santiago är oerhört realistisk och regin, fotot och musiken fungerar otroligt bra ihop och gör detta till ett fantastiskt gripande drama om vänskap över klass och politiska skillnader.

Skådespelarna som till största delen består av amatörer är mycket bra och jag läste att eftersom regissören Andrés Wood inte hade någon större budget att leka med så spelade dom bara in filmen på söndagar.

Ett strålande resultat blev det.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Club Karaoke av Björn Hellberg (2004)

  Två karaokeklubbar på den fiktiva orten Loviken och två ägare som ligger i fejd med varandra. Stig Halme som äger Club Karaoke har ständig...