onsdag 9 november 2011

Five Minutes of Heaven (2009)






Det är NordIrland i mitten på 70-talet, den unge Allistair Little har anslutit sig till Ulster och har nu med sina vänner fått sitt första uppdrag:
Att döda en katolik från det lokala stenhuggeriet.

Offrets lillebror Joe blir enda vittnet till dödsskjutningen.

Nu 25 år senare och efter att ha tillbringat många år i fängelse så har Allistair (Liam Neeson) fått en möjlighet att göra upp med sitt förflutna, han ska för första gången sen mordet träffa vittnet Joe (James Nesbitt) i en direktsänd TV intervjuv.

Det här är en fantastisk liten film och även om det är en historia där det egentligen inte händer någonting så sitter man som på nålar, det är en otrolig spänning som ligger i berättelsen och Liam Neeson och James Nesbitt är enastående i dom båda huvudrollerna.

Fotot är strålande och i filmens upptakt som utspelar sig i mitten av 70-talet så känns det verkligen som om filmen vore inspelad då.

Själva grundtemat i filmen är ju försoning och båda huvudpersonerna är ju tvugna att göra upp med sitt förflutna för att klara av att leva ett normalt liv i framtiden.
Dom målas aldrig upp som goda eller onda utan som helt vanliga människor där ödet bara format deras liv lite annorlunda.
Ett drama som verkligen tar tag och som sitter kvar en lång stund efter det att sluttexterna rullat klart.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...