fredag 17 maj 2024

Styrka Delta Force (1986)

 


Original titel: The Delta Force



Under operationen Eagle Claw 1980 där den amerikanska Delta Force-gruppen skulle rädda 52 stycken anställda på den amerikanska ambassaden i Teheran så gick det mesta fel och gruppen tvingades att avbryta och evakuera. Kapten Scott McCoy (Chuck Norris) avgår från Delta Force i besvikelse över dom amerikanska politiker som haft ansvaret för operationen.

Fem år senare så kapar en grupp palestinska terrorister en amerikansk Boeing 707 med 144 passagerare som är på väg från Kairo till New York. Kaparna är Abdul Rafai (Robert Forster) och Mustafa (David Menachem) och dom tvingar Kaptenen Roger Campbell (Bo Svensson) och hans kollegor att flyga till Beirut.

Delta Force-gruppens chef Nick Alexander (Lee Marvin) får genast order att samla ihop sina mannar och bege sig till mellanöstern. Strax innan deras plan ska lyfta från USA så dyker också Scott McCoy upp vilket inte verkar förvåna någon av dom övriga.

Den här historien bygger på verkliga händelser och det gör att den ändå känns hyfsat realistisk i grunden sen så har ju regissören och manusförfattaren Menahem Golan givetvis kryddat upp den ordentligt på gammalt hederligt sätt med den där ensamma hårda hjälten som fixar allting på sitt sätt och räddar dom utsatta människorna och USA från att skämmas. Här spelas hjälten av Chuck Norris som är lika tråkig som vanligt och i den här filmen så säger han dessutom knappt ett ord vilket i och för sig inte gör någonting. Han har en hel del rutinerade skådespelare runtomkring sig som Lee Marvin, Robert Forster, Bo Svensson, Robert Vaughn och Shelley Winters så filmteamet tänkte kanske att det var lika gott att han höll truten och lät han vara med för att hans namn antagligen sålde filmen rätt bra.

Inte var detta så speciellt intressant egentligen förutom att man då vet att själva händelserna ändå ägt rum om än inte lika häftigt och explosivt kanske och så blev detta också Lee Marvins sista film och det känns ju tråkigt att han fick avsluta allting med just denna historia.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...