tisdag 14 maj 2024

Raggare (1959)

 




Den här filmen är regisserad och skriven av Olle Hellbom som ju senare mest skulle bli förknippad med alla Astrid Lindgren-filmatiseringar. Historien rör sig i och runtomkring ett café utanför Stockholm där bilburen ungdom samlas på kvällarna. Bibban (Christina Schollin) slits mellan den brutala Roffe och den mer känslige Lasse. Hon vill att det händer någonting hela tiden och då är det Roffe som drar men hon söker också efter det lugn som Lasse verkar kunna ge henne. Denna sommarnatt kommer att förändra hela deras liv.

Dom första minuterna kändes rätt sunkiga men filmen växer till sig och skådespelarna också även om dialogen och den lite påhittade Stockholmsslangen ibland känns lite fånig, i slutändan så tyckte jag ändå att detta var rätt bra.

Den här filmen upprörde en del när den kom och det var nog Hellboms mening också. Den innehåller för den tiden ett väldigt grovt språk, lite naket och så en ganska besynnerlig sexscen i en bil där händer och knän har en stor roll.
Tjejerna i filmen som kallas Tjack behandlas sämre än dom bilar som killarna kör men dom verkar att acceptera sin plats i detta gäng för en chans att få vara med, att få vara någon och att komma hemifrån från kontrollerande föräldrar och ett tråkigt liv.

Bra skådespelare, säker regi av Olle Hellbom och utmärkt foto av Frank Dalin och Bertil Palmgren i en dramatisk historia som också innehåller ett uns av spänning.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vera Cruz (1954)

  https://youtu.be/rUIVb32Qf9M?si=FIQsmJmcm4F1zQ7B Efter det amerikanska inbördeskriget så tar sig många amerikaner ner till Mexiko för att ...